Tiroid Kanseri Tedavisi Antalya

Tiroid kanseri, boynun alt bölgesinde yer alan tiroid bezinin normalden fazla büyümesi sonucu nodüllerin oluşması durumudur. Bu oluşan nodüllerin hepsi tehlikeli değildir ve ayrıca nodülün büyüklüğü de tiroid kanseri vakası açısından belirleyici olmaz. Tiroid nodülü biyopsilerin sadece %5’i kötü huylu kanser tanısı almaktadır. Tiroid nodülü kanserlerin %90 papiller kanserlerdir.

Tiroid kanseri tedavisinde papiller karsinom 1 cm’in altında ise ve lenf nod metastazı yoksa papiller tiroid mikrokarsinom (PTMC) olarak adlandırılır. Bu kanserlerin %98’i çok yavaş seyirli olup lenf nodu metastazı yapma potansiyelleri çok düşüktür. Başta Japonya olmak üzere uzakdoğu ülkelerinde 6 ayda bir tiroid ultrasonografisi yapılarak bu tip 20 yıla varan sürelerde takip edilmektedir.

Tiroid kanseri tedavisi alanında Antalya Muratpaşa'da kendi kliniğinde hizmet veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çekiç özellikle cerrahi olmayan tekniklerde ön plana çıkmaktadır. Siz de yara izi kalmaksızın tiroid bezine zarar vermeden tiroid kanseri tedavisi olmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Tiroid Kanseri Tedavisi Antalya, Muratpaşa

Bununla beraber çoğu hastaya papiller tiroid mikrokarsinom tanısı konulduğunda hastalarda endişeye neden olmakta ve kısa süre içerisinde tedavi olmak istemekte. Tiroid kanseri tedavisi cerrahi olarak yapıldığında hastanın tiroid bezinin tümü yada yarısı çıkarılmaktadır. Bunun sonucunda hastada kalıcı hipotiroidi gelişmekte ve hasta ömür boyu tiroid hormon replasman tedavisine ihtiyaç duymaktadır.

Tiroid Kanseri Tedavisi, Termal Ablasyon Öncesi ve Sonrası Antalya, Muratpaşa

Tiroid Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroid kanseri tedavisi, cerrahi müdahale, radyoaktif iyot, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve termal ablasyon gibi alternatif yöntemlerle yapılır. Ameliyat yöntemi ile yapılan tedavilerde tümörün durumuna göre tiroid bezinin bir kısmı ya da tamamı alınabilmektedir. Bu durumda hasta, bundan sonraki hayatını eksik olan hormonları takviye ederek geçirmek zorunda kalacaktır.

Çok daha konforlu olan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden termal ablasyon yöntemleri ise radyofrekans ablasyon, mikrodalga ablasyon ve kriyoablasyon yöntemleridir. Termal ablasyon tedavilerinin Tiroid papiller kanserlerin tedavisinde son 10 yılda kullanımı artmıştır. Literatürde yapılan araştırmalarda lenf nodu metastazı yapmamış papiller tiroid mikrokarsinomların tedavi etkinliğinde cerrahi ile termal ablasyon arasında herhangi bir fark görülmemiştir.

Termal tedaviler iki başlıkta sınıflandırılır.

  1. Yüksek sıcaklıklarda ısıtarak tedavi eden teknikler ( Radyofrekans ve Mikrodalga ablasyon)
  2. -140 derecede dondurarak tedavi eden teknikler (Kriyoablasyon)

Papiller kanserlerin termal ablasyonu ile ilgili literatürdeki araştırmaların tümü Radyofrekans ve Mikrodalga yöntemleri ile yapılmıştır.

Tiroid papiller kanserlerin ısıtılarak termal ablasyon yöntemlerinde (Radyofrekans ve Mikrodalga) boyun bölgesinde cilde ve tiroid cevresine lokal anestezi uygulanıp uyuşturulduktan sonra ince bir anten ile tiroid papiller kanserli nodülün içerisine girilir ve ısı ile harab edilir.

Tiroid papiller mikrokarsinomlar genelde küçük boyutlu olduğu ablasyon süresi 2-3 dakika kadar sürmektedir. Ablasyon işleminden hemen sonra hasta günlük hayatına devam edebilmektedir. Ablasyon işleminden hemen sonra papiller kanser yüksek ısılar ile harab edildiği için canlılığını yitirmektedir. Rutin ultrasonografi kontrollerinde 6 ay ile 1 yıl içerisinde ultrasondaki nodül görünümü tamamen kaybolup yok olmaktadır.

Perkütan termal ablasyonun avantajları (RFA, MWA)

  • Ablasyon işlemi lokal anestezi ile yapılır, hastanın genel anestezi almasına gerek kalmaz
  • Boyunda kesi izi kalmaz
  • İşlem süresi toplamda 5 dakika olduğundan hasta günlük hayatına hemen dönebilir.
  • Hasta tiroid bezini kaybetmez ve ömür boyu dışarıdan tiroid hormon destek tedavisine ihtiyaç duymaz.