Hipertiroidi
Tiroid bezinin normalden fazla hormon sentezlemesine Hipertiroidi adı verilmektedir. Hipertiroidide T3 ve T4 değerleri artarken, TSH değerleri azalır. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 10 kat fazla görülür.
Hipertiroidi nedenleri
- Graves hastalığı: Hipotiroidinin en sık nedenidir. Otoimmün bir hastalıktır.Kadınlarda daha sık görülür. Vücudun bağışıklık sisteminden salgılanan antikorlar Tiroid bezini uyararak normalden fazla çalışmasına neden olur.
- Hiperfonksiyonlu nodüler guatr: Tiroid bezinde var olan nodüllerin aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesi sonucunda Hipertiroidi meydana gelir. Bu tip nodüllere sıcak (toksik) nodül adı verilir.Bu nodüller tek ise Toksik adenom (nodül), birden fazla sayıda ise toksik multinodüler Guatr adı verilir.
- Tiroiditler: Tiroid bezinin otoimmün bir hastalığıdır. kadınlarda daha sık görülür. Tiroid bezinde var olan kronik enflamasyona bağlı tiroid folliküler hücrelerinde depolanmış bulunan Tiroid hormonları serbest kalıp kana karışarak, tiroid hormonlarının yükselmesine neden olur.
Hipertiroidi belirtileri nelerdir?
Hipertiroidi belirtileri şunlardır:
- Sinirlilik
- Sıcağa tahammülsüzlük
- Zayıflama
- Kalp çarpıntısı
- Yüksek tansiyon
- Gözlerin büyüyerek dışarı çıkması
- Işığa hassasiyet ve çift görme
Hipertiroidi tedavisi Antalya
Hipertiroidi tedavisi ilaç, radyoaktif iyot, cerrahi işlem, perkütan tiroid ablasyon ve tiroid arter embolizasyon tedavi seçeneklerinden uygun olanlar ile yapılır.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Demir tarafından yapılan tetkikler sonrası uygun yöntemlerle Antalya Muratpaşa'da hipertiroidi tedavisi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Hipertiroidi tedavisinde kullanılan yöntemlerin nasıl uygulandığını şu şekilde açıklayabiliriz:
İlaç tedavisi:
Tiroid hormon sentezini azaltan ilaçlar kullanılır. (anti-tiroid ilaçlar ). Bu ilaçları kullanan hastalarda Agranülositoz (beyaz kan hücrelerin azalması) gelişebilir ve hastalarda enfeksiyon gelişme riski artar. Ayrıca bu ilaçları kullanan hastalarda %20 oranında ciltte döküntü, alerjik reaksiyonlar ve eklem ağrıları görülmektedir.
Radyoaktif iyot tedavisi
RAI, radyoaktif özellik kazandırılmış İyot (I-131) molekülünün ağız yoluyla alınması şeklinde uygulanmaktadır. Bu tedavi ile radyoaktif iyot molekülleri Tiroid hücresi içerisine girerek bu hücreleri tahrip etmektedir. Etkisi 6-18 haftada görülmeye başlar. Tedavi sonrası radyasyon maruziyeti nedeniyle hasta çocuk ve gebelerden 5-7 gün uzak durması gerekir.
Radyoaktif iyot (RAİ) tedavisinin en önemli yan etkileri Tiroid bezinin radyoaktif iyot molekülü tarafından harap edilmesine bağlı olarak kalıcı hipotiroidi gelişmesidir. Bundan dolayı hasta ömür boyu dışarıdan Tiroid hormon desteği almak zorunda kalır.
Cerrahi tedavi
Cerrahi tedavi ile Tiroid bezinin tamamı çıkartılır. Ancak cerrahiye bağlı ses sinir hasarı, kalsiyum metabolizmasını kontrol eden paratiroid bezlerde hasara uğratma gibi komplikasyon riskleri vardır. Ayrıca cerrahi sonrası tiroid bezinin tamamen çıkarılmasına bağlı olarak kalıcı hipotiroidi gelişir ve hasta hayat boyu dışarıdan tiroid hormon destek tedavisine ihtiyaç duyar.
Perkütan tiroid ablasyon ve Tiroid arter Embolizasyon tedavileri
Basit (Diffüz) Guatr ve Multinodüler Guatr’da Tiroid arter embolizasyon tedavisinin etkinliği yüksektir. Bu yöntemde hastanın kasık bölgesinden femoral arterine ince bir iğne ile girilerek, Tiroid bezini 4 besleyici damarın üçü veya dördüde embolizan madde olarak adlandırdığımız kum taneciği boyutunda maddeler verilerek tıkanır. Tiroid bezi fonksiyonunu kaybetmeden 1-2 ay içerisinde küçülerek normal boyutlarına ulaşır. Graves hastalarında ayrıca hastaların kullanmalrı gereken antitiroid ilaç dozları %80 oranında azalabilmektedir.
Hiperfonksiyone Nodüler guatr da eğer az sayıda bir yada iki sıcak nodül var ise Perkütan termal ablasyon (Radyofrekans Ablasyon ve Mikrodalga Ablasyon ) tedavi yöntemi kullanılabilir. Bu tedavi yönteminde hastanın boyun bölgesinde cildinden ince bir iğne ile girilerek tiroid nodülünün içine girilerek ısı ile harab edilir. Ablasyon işleminden hemen sonra tiroid nodülü canlılığını kaybeder ve üç ay içerisinde %80 oranında küçülür.
Bazı hastalarda her iki tedavi yöntemi beraber uygulanabilir (Tiroid arter embolizasyon ve perkütan tiroid ablasyon). Bu genelde hastada var olan nodüllerin sayısı ve tiroid bezinin boyutu ile ilişkilidir.
Perkütan Tiroid ablasyonu ve Tiroid arter embolizasyonun avantajları
- İşlem lokal anestezi ile yapılır. Hasta aynı gün taburcu olur.
- Hastanın boynunda kesi izi olmaz
- Hasta Tiroid bezini kaybetmez, hipotiroidi gelişmez ve ömür boyu dışarıdan Tiroid hormon destek tedavisi almasına gerek kalmaz.
- 3 ay içerisinde tiroid nodülünde/Tiroid bezinde %80 oranında küçülme olur.