Tiroid bezleri üzerinde yer alan paratiroid bezlerinin aşırı paratiroid hormonu salgılaması durumunda paratiroid adenomu meydana gelir. Paratiroid adenomu iyi huylu tümörlerdendir yani kanserli olmayan bir yapıya sahiptir. Adenomlar çevre dokulara yayılmaz, kan veya lenf yolu ile vucudun başka bir eyrine taşınmaz. Ancak paratiroid adenomu tedavi edilmezse PTH salgısı artar ve buna bağlı olarak vücuttaki kalsiyum miktarı yükselir. Bunun sonucu olarak da çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Günümüzde ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi ile izsiz ve kısa sürede bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün.

Ameliyatsız Paratiroid Adenom Tedavisi, Paratiroid Adenom Ablasyonu, Antalya, İstanbul, Ankara

Paratiroid adenomu nedir?

Paratiroid bezlerinden herhangi birisinin normalden fazla büyümesi ve fazla çalışmasına paratiroid adenomu, normalden fazla parathormonu salgılamasına Primer Hiperparatiroidi denir. Paratiroid bezleri boyunda, tiroid bezine yakın komşulukta yerleşmiş, 4 adet mercimek büyüklüğünde paratiroid hormonu salgılayan bezlerdir.

Paratiroid bezi ne işe yarar?

Paratiroid bezleri, çok önemli bir görev olan vücuttaki kalsiyumun kullanımını düzenlemeden sorumludur. Bu bezler, kan kalsiyum düzeyinin belirli sınırlarda tutulmasını ve dolayısıyla sinirlerin ve kasların, kalbin, böbreklerin ve kemiklerin normal işlev görmesini sağlar.

Paratiroid adenomu tedavisinde cerrahi olan veya olmayan yöntemler kullanılabilir. Ameliyatsız yöntemler ise birçok avantaj sunduğu için tercih sebebidir. Ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi ağrısız ve kesi izi olmadan paratiroid adenom ablasyonu yöntemi ile kısa sürede ve kolaylıkla yapılabilir.

Paratiroid bezi ne işe yarar?

Paratiroid adenomu belirtileri nelerdir?

Paratiroid adenomunda normalden fazla salgılanan paratiroid hormonu kemiklerde normalden fazla kalsiyum çözünmesine neden olarak kemiklerde osteoporoza ve kemik kırıklarına neden olur. Kanda normalden fazla bulunan kalsiyum (hiperkalsemi) böbreklerden süzüldüğü için böbreklerde taş oluşmasına neden olur.

Hiperkalsemiye bağlı olarak görülebilen paratiroid adenomu belirtileri şunlardır:

  • Osteoporoz (kemiklerde erime), Patolojik kemik kırıkları, kemik ve sırt ağrısı
  • Böbrek taşı, mide ve oniki parmak ülserleri, pankreatit
  • İştahsızlık, bulantı, kabızlık ve depresyon

Paratiroid adenomu kanser mi?

Hayır, paratiroid adenomu kanser değildir. Paratiroid bezindeki iyi huylu tümörlerden sayılan paratiroid adenomu, kanserli bir yapıya sahip olmadığı gibi komşu dokulara da yayılma riski taşımaz. Dört adet olan paratiroid bezlerinin birinde veya nadiren ikisinde adenom oluşumu gerçekleşse de bunlar iyi huylu tümördür.

Paratiroid adenomu neden olur?

Paratiroid adenomunun kesin bir nedeni yoktur. Ancak genetik faktörler, sigara ve alkol kullanımı paratiroid adenom riskini artırır.

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi nedir?

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi, belli derecelerde uygulanan ısı yardımı ile adenom yapısının etkisiz hale getirilmesidir. Paratiroid adenomu, boyut artışı gösteren ve normalden fazla parathyroid hormonu (PTH) salgılayarak kan kalsiyum seviyesinde artışa (hiperkalsemi) neden olurlar. Bu rahatsızlığın tek tedavisinin ise ameliyat olduğu düşüncesi çok yanlıştır. Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi ile adenom büyümesinin ve fazla hormon salgılanmasının önüne rahatlıkla geçilebilir.

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi nasıl yapılır?

Paratiroid adenomlarının tedavisi ameliyatsız olarak minimal invaziv yöntemler ile lokla anestezi kullanılarak yapılır. Bu yöntemlerin başında Radyofrekans ablasyon (RFA) ve Mikrodalga ablasyon (MWA) gelmektedir. Her iki yöntemden ultrasonografi eşliğinde ince bir iğne (anten) ile ciltten geçilerek paratiroid adenomun içine girilerek ısı ile harab edilerek canlılığı yok edilir. Ablasyon işlemi lokal anestezi ile yapılır ve işlem süresi genelde 5-10 dakikadır. Ablasyon işleminden 30 dakika sonra hasta normal günlük yaşantısına döner. Bir gün sonra yapılan kontrol biyokimyasal testlerde anormal yükselmiş olan parathyroid hormon (PTH) ve kalsiyum (hiperkalsemi) seviyeleri normal seviyelere gelir.

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi nasıl yapılır?

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Ameliyatsız paratiroid adenom tedavisi sonrası özel olarak dikkat edilmesi gereken bir husus olmadığından hastalarımız günlük hayatlarına devam edebilir. Sadece cilt üzerinden giriş yapıldığı için bu bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekir. Bunun dışında tedaviden bir gün sonra gerekli testler yapılarak paratiroid hormonu ve kalsiyum seviyeleri kontrol edilmelidir. Ayrıca doktorunuzun gerekli gördüğü sürelerde verdiği kontrol randevularına uymanız gerekmekir.

Ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi fiyatları

Ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi fiyatları paratiroid bezlerinde bulunan adenom sayısına, büyüklüğüne, tedavide kullanılacak yöteme, hekim tecrübesine ve kliniğin lokasyonuna göre belirlenir. Ameliyat yöntemine göre büyük avantajlar sunan bu tedavi günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için Antalya'da hizmet veren ve İstanbul, Ankara gibi illerden hastalarımızın da tedavi gördüğü Doç. Dr. Bülent Çekiç Girişimsel Radyoloji Kliniğini arayın.

Paratiroid adenom ablasyonu nedir?

Paratiroid adenom ablasyonu, çeşitli yöntemler ile paratiroid bezlerindeki adenom yapısının ısı uygulaması ile etkisiz hale getirilmesidir. Kullanılan yönteme göre 50 - 100 derece aralığında uygulanan ısı sayesinde paratiroid adenomunun tedavisi sağlanır. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çekiç tarafından yapılan paratiroid adenom ablasyonu sonrasında belirlenen periyotlarda paratiroid bezi takibi yapılır. Adenom oluşumunun % 5 ila 24'ünün tekrarlaması söz konusudur. Paratiroid adenomunun nüksetmesi durumunda paratiroid adenom ablasyonu tekrar uygulanabilir.

Paratiroid adenom ablasyonu nasıl yapılır?

Paratiroid adenom ablasyonu, Radyofrekans ablasyon (RFA) ve Mikrodalga ablasyon (MWA) yöntemleri kullanılarak lokal anestezi ile yapılır. Ameliyatsız paratiroid adenom tedavi şekli olan paratiroid adenom ablasyonu uygulamasında, yukarıda bahsettiğimiz gibi ultrason eşliğinde ince bir iğne ile cilt yüzeyinden girilerek adenoma ısı verilir. Bu işlem sonrasında paratiroid adenomu etkisiz hale gelir ve kısa sürede vücuttaki kalsiyum miktarı normal seviyesine döner.

Paratiroid adenom ablasyonu tehlikeli mi?

Genelde sosyal medyada, internetde ve bazı hekimler tarafından dile getirilen paratiroid ablasyonun tehlikeli olduğu, ses sinirinin hasar görebileceği şeklinde bilgiler mevcuttur. Paratiroid adenom ablasyonu yapılırken Ultrason eşliğinde Paratiroid adenomu ile ses sinirinin ve yemek borusunun geçtiği bölge arasına sıvı enjekte edip Paratiroid adenomunu bu yapılardan uzaklaştırıyoruz. Bu işleme Hidrodiseksiyon adını veriyoruz. Bu teknik uygulandığında ses siniri veya çevredeki dokuların hasara uğrama riski yoktur.

Paratiroid adenom ablasyonu, sadece tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gereken özel bir tedavidir. Bu tedavinin çevre dokulara zarar vermeden yapılması çok önemlidir. Kliniğimizde 350’ye yakın paratiroid adenom ablasyon işlemi uygulanmış olup deneyimli ellerde başarı oranı yüksek ve komplikasyon riski az bir işlemdir. Siz de Antalya'da bulunan ve İstanbul, Ankara başta olmak üzere bir çok farklı ilden hastalara hizmet veren Doç. Dr. Bülent Çekiç Girişimsel Radyoloji Kliniğinde paratiroid adenom ablasyonu olabilirsiniz.

Paratiroid adenom ablasyon fiyatları

Paratiroid adenom ablasyon fiyatları, vakanın durumuna, uygulanan ablasyon yöntemine, uzman doktorun tecrübesine ve tedavinin yapıldığı lokasyona göre belirlenir. Antalya'da hizmet veren ve İstanbul, Ankara gibi illerden de bir çok hastamıza tedavi sunan Girişimsel Radyoloji Kliniğimiz ile iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.