Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu (RFA) nedir?
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu, radyofrekans elektrodu etrafındaki doku iyonlarının uyarılması ve sürtünmeye bağlı oluşan ısı sayesinde tiroid nodülünün küçültülmesi işlemidir. Radyofrekans ablasyon ile elektrod çevresindeki birkaç milimetre içerisinde bulunan canlı hücrelerin ısı ile yok edilmesi sağlanır. 60 ile 100°C arasındaki sıcaklıklarda, neredeyse anında doku koagülasyonu gerçekleşir ve tiroid nodülü hücrelerinde geri dönüşü olmayan hasar meydana gelir.
Radyofrekans ablasyon tiroid kanseri tedavisi ile tiroid bezinde bulunan nodüllerin etkili bir şekilde küçültülerek tedavisi sağlanabilir. Antalya Muratpaşa merkez olmak üzere İstanbul ve Ankara gibi illerimizde de hizmet veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çekiç Kliniği ile iletişim kurarak siz de zahmetsizce tiroid nodül radyofrekans ablasyonu tedavisi olabilirsiniz.
Radyofrekans ablasyon 30 yıla yakın bir süredir Karaciğer, akciğer ve böbrek tümörlerinde kullanılırken, tiroid nodül radyofrekans ablasyonu ise tiroid nodül tedavisinde 20 yıla yakın bir süredir kullanılmaktadır.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu nasıl yapılır?
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu yapılırken öncelikle boyun bölgesindeki cilt dezenfekte edildikten sonra ince bir iğne ile cilt ve tiroid kapsül çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra ince bir anten ile tiroid nodülünün içerisine girilerek nodülün tamamı ısı ile harab edilir. Eğer tiroid nodülü ses sinirine veya karotis artere bitişik ise tiroid nodülü ile ses siniri/karotid arter arasına serum sıvısı enjekte edilerek güvenli bir sıvı termal bariyer oluşturulur. Bu yönteme Hidrodisseksiyon adı verilmektedir. Ablasyon işleminden sonra 1-3-6-12. ayda ablasyon yapılan nodülün Tiroid Ultrasonografi kontrolleri yapılır. Genelde 6. ayın sonunda tiroid nodülünde %80-90 oranında küçülme beklenir. Eğer tiroid nodülü hormon salgılayan aktif sıcak bir nodül ise ek olarak ablasyon işleminden 3 hafta sonra tiroid hormon kontrolleri yapılır.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonun avantajları nelerdir?
- Ablasyon işlemi lokal anestezi ile yapılır, hastanın genel anestezi almasına gerek kalmaz
- Boyunda kesi izi kalmaz
- İşlem süresi toplamda 5-20 dakika olduğundan hasta günlük hayatına hemen dönebilir.
- Hasta tiroid bezini kaybetmez ve ömür boyu dışarıdan tiroid hormon destek tedavisine ihtiyaç duymaz.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonun mikrodalga ablasyona göre avantajları nelerdir ?
- Mikrodalga ablasyon antenlerine göre Radyofrekans antenleri daha incedir.
- Radyofrekans ablasyon doku empedansına (direnci) göre çalıştığı için ablasyon esnasında nodülde karbonizasyon adını verdiğimiz kömürleşme daha az olur, böylece ablasyon sonrası nodül küçülmesi %5-10 oranlarında daha fazla olur.
Alternatif olarak kriyoablasyon tiroid kanseri tedavisi yöntemini de inceleyebilirsiniz.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu ne kadar sürer?
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu işlem süresi nodül boyutuna bağlı değişim göstermekle beraber 5-20 dakika arasında sürmektedir.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu sonrası hastanede kalınır mı?
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu sonrası hastanede kalmaya gerek yoktur. Hasta ablasyon işleminden 1 saat sonra hastaneden taburcu olup normal günlük hayatına devam edebilir.
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu fiyatları
Tiroid nodül radyofrekans ablasyonu fiyatları, Antalya Muratpaşa'da kendi kliniği ile İstanbul ve Ankara gibi illerde de hizmet veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çekiç tarafından ön muayene yapıldıktan sonra verilebilir. Hastanın radyofrekans ablasyon tedavisine uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir.Tiroid biyopsisi ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi fiyatı net olarak verilebilir. Daha detaylı bilgi ve randevu için bizi arayın.