PARATİROİD ADENOMU NEDİR?
Paratiroid bezleri boyunda, tiroid bezine yakın komşulukta yerleşmiş, 4 adet mercimek büyüklüğünde paratiroid hormonu salgılayan bezlerdir.
Paratiroid bezleri kan kalsiyum düzeyinin belirli sınırlarda tutulmasını ve dolayısıyla sinirlerin ve kasların, kalbin, böbreklerin ve kemiklerin normal işlev görmesini sağlar.
Paratiroid bezlerinden herhangi birisinin normalden fazla büyümesi ve fazla çalışmasına paratiroid Adenomu, normalden fazla parathormonu salgılamasına Primer Hiperparatiroidi denir.
Primer Hiperparatiroidi’de normalden fazla salgılanan paratiroid hormonu kemiklerden normalden fazla kalsiyum çözünmesine neden olarak kemiklerde osteoporoza ve kemik kırıklarına neden olur. Kanda normalden fazla bulunan kalsiyum (hiperkalsemi) böbreklerden süzüldüğü için böbreklerde taş oluşmasına neden olur.
Primer Hiperparatiroidi’de hiperkalsemiye bağlı görülebilen belirtiler
- Osteoporoz (kemiklerde erime), Patolojik kemik kırıkları, kemik ve sırt ağrısı
- Böbrek taşı , Mide ve oniki parmak ülserleri, pankreatit
- İştahsızlık, bulantı, kabızlık , depresyon
Ameliyatsız Paratiroid Adenom tedavisi (RFA/MWA)
Paratiroid Adenomları boyut artışı gösteren ve normalden fazla parathyroid hormonu (PTH) salgılayarak kan kalsiyum seviyesinde artışa neden olurlar (hiperkalsemi).
Paratiroid Adenomlarının tedavisi ameliyatsız olarak minimal invaziv yöntemler ile tedavi edilebilir. Bu yöntemlerin başında Radyofrekans ablasyon (RFA) ve Mikrodalga ablasyon (MWA) gelmektedir. Her iki yöntemden Ultrasonografi eşliğinde ince bir iğne (anten) ile ciltten geçilerek paratiroid adenomun içine girilerek ısı ile harab edilerek canlılığı yok edilir. Ablasyon işlemi lokal anestezi ile yapılır ve işlem süresi genelde 5-10 dakikadır. Ablasyon işleminden 30 dakika sonra hasta normal günlük yaşantısına döner. Bir gün sonra yapılan kontrol biyokimyasal testlerde anormal yükselmiş olan Parathyroid hormon (PTH) ve kalsiyum (hiperkalsemi) seviyeleri normal seviyelere gelir.
Genelde sosyal medyada,internetde ve bazı hekimler tarafından dile getirilen Paratiroid ablasyonun tehlikeli olduğu, ses sinirinin hasar görebileceği şeklinde bilgiler mevcuttur. Paratiroid adenom ablasyonu yapılırken Ultrason eşliğinde Paratiroid adenomu ile ses sinirinin ve yemek borusunun geçtiği bölge arasına sıvı enjekte edip Paratiroid adenomunu bu yapılardan uzaklaştırıyoruz. Bu işleme Hidrodiseksiyon adını veriyoruz. Bu teknik uygulandığında ses siniri veya çevredeki dokuların hasara uğrama riski yoktur.
Kliniğimizde 350’ye yakın Paratiroid adenom ablasyon işlemi uygulanmış olup deneyimli ellerde başarı oranı yüksek ve komplikasyon riski az bir işlemdir.