Guatr ameliyatı olanlar bundan sonra nelere dikkat edecekleri konusunda mutlaka bilgilendirilmelidir. Her ameliyat gibi guatr ameliyatının da başarısı belli oranda ameliyat sonrasında gerekli bakımların yapılmasına bağlıdır. Peki guatr mutlaka ameliyatla mı tedavi edilmelidir? Başka bir tedavi şekli yok mudur? Ameliyatsız guatr tedavisi mümkün mü? Guatr ameliyatı olmazsam ne olur? Guatr ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir? Yazımızda bu gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Guatr Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli
Guatr ameliyatı sonrası yara bakımı, dikişlerin takibi, ilaç kullanımı, günlük hayata dönüş ve tiroid bezi patoloji sonuçları gibi konular hakkında hastalar bilgilendirilmelidir. Guatr ameliyatından sonra şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:
- İlaç kullanımı: Narkozun etkisi geçtikten sonra ameliyat bölgesinde yapılan işlemden kaynaklı ağrı görülebilir. Buna karşın doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ayrıca doktorunuz reçete etmiş ise antibiyotik ilaçlarında kullanılması gerekir.
- Yara bakımı: Guatr ameliyatından çıktıktan sonra günlük pansuman yapılmalı ve yara kapalı tutulmalıdır.
- Dikişlerin alınması: Ameliyattan 3 gün sonra dikişler alınır. Dikişlerin erken alınmasının yara izinin az olmasına faydası vardır. Dikiş atılırken eriyen ipler kullanılmışsa dikiş alımına gerek kalmaz.
- Su teması ve duş alma: Hasta dikişler alındıktan sonra yani guatr ameliyatından 3 günün sonra duş alabilir. Yaranın su ile temasında sorun yaşanmaz. Yıkama esnasında yaraya nazikçe temas edilmelidir.
- Gülük yaşama dönüş: Hastalar normal günlük yaşantısına ve çalışıyorlarsa mesaiye 7 gün sonra dönebilirler.
- Patolojik inceleme: Ameliyat sonrası çıkarılan tiroid bezinin patolojik incelemesi yapılır. Patoloji sonuçlarına göre ek tefavi yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
- Tiroid hormon destek tedavisi: Tiroid bezinin tamamı alınmışsa bazı ilaçlarla tiroid hormon destek tedavisi alınması gerekir. Bu durumda doktorunuzun önerdiği hormon destek ilaçlarının düzenli kullanılması gerekir.
Guatr Ameliyatı Sonrası Ses Kısıklığı Olur mu?
Guatr ameliyatından sonra ilk birkaç gün ses kısıklığı yaşanabilir. Bu durum normal kabul edilir ve ilk günler ses tellerinin fazla zorlanmaması gerekir.
Guatr Ameliyatı Sonrası Kalsiyum Eksikliği Yaşanır mı?
Paratiroid bezleri vücudumuzda kalsiyum dengesini düzenleyen hormonları salgılar. Guatr ameliyatı esnasında tiroid bezlerine bitişik olan paratiroid bezleri de yapılan işlemden etkilenir. Buna bağlı olarak kalsiyum eksikliği yaşanabilir. Kaslarda kramp ve uyuşukluk yaşandığında doktorunuza başvurmalı ve kalsiyum desteği sağlamalısınız.
Guatr Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Diyet
Guatr ameliyatı sonrası ilk günler konuşmada diyet olması gerektiği gibi beslenme diyeti de yapılmalıdır. Guatr ameliyatı sonrası beslenmede sıvı ağırlıklı ve yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Gıda çeşitliliği açısından bir sınırlama olmasa da yutması kolay olan besinler tercih edilmelidir. Dengeli beslenme adına guatr ameliyatı sonrası bir diyetisyenden yardım alınabilir.
Guatr Ameliyatı Olmazsam Ne Olur?
Guatr ameliyatı, tiroid bezindeki aşırı büyüme, aşırı hormon üretimi, nefes alma ve yeme güçlüğü veya tiroid nodülleri nedeni ile yapılır. Bazı nodüller ise tiroid kanseri riski taşır. Doktorunuz gerekli gördüğü halde guatr ameliyatı olmazsanız tiroid bezi veya tiroid nodülleri büyümeye devam eder. Bu durum duyduğunuz rahatsızlıkların artması anlamına geleceği gibi başka sorunlara da yol açabilir. Tiroid nodüllerinin iyi veya kötü huylu olması, bunların büyüme ve yayılma ihtimali guatr ameliyatını erteleme ile birlikte artar.
Ameliyatsız Guatr Tedavisi Mümkün mü?
Ameliyatsız guatr tedavisi mümkündür. Her guatr hastalığında ameliyat gerekmediği gibi ameliyat önerilen guatr sorunlarında da alternatif çözümler bulunur. Kısacası ameliyat gereken uygun guatr vakalarında perkütan termal ablasyon tedavileri ile ameliyatsız guatr tedavisi yapılmaktadır. Termal ablasyon tekniklerinden Mikrodalga Ablasyon ve Radyo Frekans Ablasyon bu tedavide en çok kullanılan yöntemlerdendir.
Ameliyat korkusu olan veya daha konforlu bir guatr tedavisi arayanlar termal ablasyon yöntemini tercih edebilirler. Ameliyatsız guatr tedavisinde kullanılan termal ablasyon yöntemleri ile başarı bir çok operasyona imza atan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çekiç ile görüşebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.